De kracht van de harp 

 


INSTRUMENT VAN HET HART

Door de eeuwen heen is muziek ingezet voor mensen én dieren.
De harp is het oudste muziekinstrument dat in verschillende culturen in uiteenlopende streken en periodes werd gebruikt voor therapeutische doeleinden.

De harp is het instrument van het hart. Harpmuziek kan diepe thema's raken en emoties losmaken.

Vooral live harpmuziek is extra krachtig, omdat hier niet alleen het geluid maar ook de pure vibraties van alle snaren worden ervaren.

Het spelen op de harp kan toegepast worden voor iedereen, voor kinderen en volwassenen.

Bij het bespelen van de harp gaat men uit van de trillingen van klanken. Trillingen kunnen worden gehoord maar ook lijfelijk worden ervaren. Een mens bestaat voor ongeveer 75% uit water. Door met klanken en trillingen te werken, wordt al het water op een subtiele manier in beweging gebracht.

Door het bespelen van de harp kun je werken aan je persoonlijke groei en het versterken van je eigenwaarde.

Je hoeft geen muzikale achtergrond te hebben om op de harp te kunnen spelen. En je hoeft ook geen noten te kunnen lezen. Het gaat erom dat je de trillingen voelt en ervaart en wat dit in combinatie met de paarden doet.

Harp les :

Een paar jaar geleden ben ik met harp les begonnen. Ik heb het altijd een heel bijzonder instrument gevonden.
Het spelen op de harp geeft mij (innerlijke) rust en ontspanning.

De harp en de paarden:

Ik merkte dat wanneer ik van te voren op de harp had gespeeld, de paarden anders reageerden.
De rust en ontspanning leken door te werken op de paarden.
Ik kwam toen op het idee om naast de wei te gaan zitten met de harp.
De paarden kwamen meteen naar me toe, en stonden heel ontspannen, met de ogen half dicht te luisteren naar de klanken van de harp. Dat was een mooie ervaring. Zelf voelde ik me ook heel ontspannen. Door dit indirecte contact merkte ik al positieve veranderingen. Dat maakte me nieuwsgierig hoe het zou zijn als ik in de wei zou gaan zitten met de harp, tussen de paarden.

Dit was een heel bijzondere ervaring. De paarden kwamen beiden om me heen staan. Boy met zijn hoofd bij mijn gezicht, en Floor legde haar hoofd op mijn schoot. Zo vormden we een mooie eenheid samen. Het was een heel bijzonder en vredig moment. De paarden bleven ook lange tijd zo bij me staan.

Coachsessie met de harp:

Een paar jaar geleden ben ik bij het coachen ook de harp in gaan zetten.
Als extra toevoeging, voor diegenen die hiervoor open staan.

Het is mooi om te zien wat voor het effect dit geeft, voor de ene persoon betekent dit ontspanning, weer iemand anders wordt er juist heel vrolijk van. Soms waait de wind door de harp en hoor je prachtige tonen, net engelenmuziek.
De paarden reageren ook steeds weer anders. Want het maakt wel verschil uit wie er op de harp speelt. Door het spelen horen ze via de harp jouw verhaal. En ieder verhaal is bijzonder en uniek, net zoals ieder mens uniek is.