De kracht van het paard

De kracht van de harp De HARP is het instrument van het HART! 

Door de eeuwen heen is muziek ingezet voor mensen én dieren.
De harp is het oudste muziekinstrument dat in verschillende culturen in uiteenlopende streken en periodes werd gebruikt voor therapeutische doeleinden.

Harpmuziek kan diepe thema's raken en emoties losmaken.
Vooral live harpmuziek is extra krachtig, omdat hier niet alleen het geluid maar ook de pure vibraties van alle snaren worden ervaren.

Bij het spelen op de harp gaat men uit van de trillingen van klanken. Trillingen kunnen worden gehoord maar ook lijfelijk worden ervaren. Een mens bestaat voor ongeveer 75% uit water. Door met klanken en trillingen te werken, wordt al het water op een subtiele manier in beweging gebracht.

Door het bespelen van de harp kun je werken aan je persoonlijke groei en het versterken van je eigenwaarde.
Je hoeft geen muzikale achtergrond te hebben om op de harp te kunnen spelen. En je hoeft ook geen noten te kunnen lezen. Het is heel laagdrempelig, iedereen kan op de harp spelen, mits men hiervoor open staat.
Het gaat erom dat je de trillingen voelt en ervaart wat dit met je doet...

Hoe het allemaal begonnen is:
Ik werkte op de dagbesteding voor mensen met een verstandelijke beperking en met een van de cliënten ging het niet goed. F, een lieve man van middelbare leeftijd was erg in zichzelf gekeerd en we konden maar moeilijk tot hem doordringen. Hij raakte steeds meer in zichzelf gekeerd. We voelden ons zo machteloos. Op een vrijdag in maart nam ik mijn harp mee, in de hoop dat dit een positief effect op F. zou hebben...
Ik vroeg aan F of hij op d harp wilde spelen. In eerste instantie zei hij nee, maar al snel voelde hij toch even aan de snaren. Ondertussen bleef hij rondjes aan het lopen, maar tijdens deze rondjes raakte hij steeds vaker de snaren aan, en de rondjes werden ook kleiner. Op een gegeven moment bleef F bij de harp staan, en raakt eerst de snaren met de hoge klanken aan, en vervolgens liep hij naar de andere kant van de harp om ook de snaren met de lage klanken aan te slaan. In het begin klinkt het nogal zwaar wat F speelt, maar dit wordt steeds lichter. Je ziet dat F steeds meer tot rust komt, aan zijn gezichtsuitdrukking en houding, en uiteindelijk gaat hij zelfs achter de harp zitten en zie je hem helemaal ontspannen... 
Ik heb de harp af en toe meegenomen naar mijn werk, maar ben deze ook in gaan zetten bij het coachen met mijn paarden. 
Ik merkte zelf dat de paarden anders reageerden als ik eerst op de harp had gespeeld. Ik ben toen een keer voor de wei gaan zitten met mijn harp en een dankbaarder publiek kun je niet hebben. Ze bleven nieuwsgierig staan luisteren. Later ben ik een keer in de wei tussen de paarden gaan zitten en dat was een heel bijzondere ervaring. Boy kwam met zijn hoofd tegen mijn schouder, en Floor de shetlander met haar hoofd op mijn schoot. En zo bleven ze een tijdje staan. Dat moment zal ik nooit vergeten. 
In 2013 kwam mijn 2e shetlander Bas erbij en toen was de kudde compleet.
In juli 2019 ben ik met de opleiding voor harptherapie gestart. Afgelopen zomer zijn de docenten en studenten van deze opleiding bij de paarden in de wei een therapeutisch harpspel komen geven. Dat was een hele mooie beleving...


 


 

 Wil je graag meer informatie dan kun je bellen of mailen naar:


Tel. 06-34405815
E-mail: dekrachtvandeharp@ziggo.nl
 


Hartelijke groet,

Yolanda Cremers
Neer